Go Back
+ servings
Udskriv
4.36 fra 17 stemmer

Flæskesteg på gasgrill - langtidsstegt

Her en opskrift på en langtidsstegt flæskesteg - ca. 4 timers stegning på laveste varme (100C eller under) i gas grillen på indirekte varme i ca 3 timer eller mere - indtil kerne temperaturen er ca 60 grader. 
Derefter kan man give de yderste brændere fuld gas (250C) og igen på indirekte varme stege den færdig og samtidig få de lækreste sprøde svær
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid4 timer
Samlet tid4 timer 10 minutter
Ret: Hovedret, Kød
Køkken: Dansk
Keyword: flæskesteg, gasgrill, kamsteg
Antal: 4 personer
Forfatter: Claush

Ingredienser

Flæskestegen

  • 1,5 kg flæskesteg
  • 10 stk laurbær blade
  • 1 spsk salt
  • 5 dl vand

Sauce

  • 1 dl smør
  • 2-3 spsk mel
  • 1-2 dl sky fra stegen incl laurbærblade
  • salt
  • peber
  • kulør til sauce

Sådan gør du

  • Start med at tage stegen ud af køleskabet og lad den stå ved stuetemperatur i ca 30 minutter. Rids den ned til (ikke i) kødet hvis det ikke er gjort ordentligt fra slagteren
  • Drys rigeligt med salt over sværene og ned i rillerne.
    Stik laurbærblade ned mellem sværene
  • Tænd grillen og prøv at få den justeret til ca 80C-100C - Vi nøjes med at have en enkelt brænder i siden tændt på laveste blus.
  • Placer flæskestegen i en alu bakke og hæld vand i - der skal blot være en 2-3 cm vand rundt om stegen.
    Du kan igennem stegningen tilføre mere vand hvis det damper ind.
  • Placer stegen i grillen på indirekte varme og check den ca hver halve time.
    Med en ske kan du tage af skyen rundt om stegen og hælde over sværene. Bliv ved med dette indtil der er 1 time tilbage.
  • Kontroller med stegetermometer løbende - når stegen på sit tykkeste sted rammer 60C-62C, er det tid til at tage den ud.
  • Tag stegen ud og skru helt op for grillen så den kommer op omkring 225C-250C
    Mens den varmer op kan du tage alu bakken med ind og hælde skyen fra og pille laurbær bladene ud - gem dem sammen med skyen til sauce.
    Placer igen stegen i alubakken og tilbage på indirekte varme i grillen
  • Tilbage på grillen med flæskestegen - nu skal den have ca. 30 minutter +/- - sørg for at holde øje med den, da det godt kan gå hurtigt lige pludselig.
  • Med stegetermometer i er dit mål at den får en kernetemperatur på mellem 65C og 70C samtidig med dine svær bliver perfekt sprøde - du vil se at de puffer op og gnitre. Og en lækker duft vil brede sig.
  • Når temperaturen er ramt er det tid til at få stegen ud og hvile i ca 10 minutter før du skære den. Tag den ud af alubakken og placer på et spækbræt.
  • Skær den til sidst og server med kartofler og sauce

Sauce

  • Til saucen skal du gemme skyen fra flæskestegen - hæld den igennem en sigte.
    Det passer med du kan starte tilberedningen af sauce mens flæskestegen er kommet ind 2. gang på højeste varme.
  • Brun smør i en gryde og tilsæt mel. Pisk det mens det bruser op
  • Hæld skyen i gryden lidt af gangen mens du pisker godt
  • Tilsæt laurbærbladene fra flæskestegen til saucen 
  • Lad det koge op og vurder konsistensen - er den for tyk kan du tilføje lidt vand, er den for tynd kan du komme lidt jævner i. Når konsistensen er ramt, skruer du helt ned
  • Tilsæt brun sauce kulør så saucen får en dejlig brun farve og smag til med salt og peber.
  • Når du syntes saucen har fået nok smag af laurbærblade, pilles de op og kasseres. 
    Saucen er nu klar til servering