Her en opskrift på bolsjer (bolcher) der super nemt kan laves derhjemme. Jeg tror mange har en forestilling om det er besværligt at lave sine egne bolsjer, men det er faktisk rigtig nemt. Og så smager de altså virkelig godt – herhjemme er vi enige om de er bedre end nogen af dem vi kan købe i butikkerne. (far og søn vil godt have dem ekstra sure og med syrligt pulver i midten, og mor vil godt have med ekstra salmiak i selve bolsjet og salmiak/sukker pulver i midten (samme som du kender fra Super Flyers) – Det er vi i stand til at lave præcis som vi ønsker).
I princippet er det blot sukkerstof man varmer op til 162 grader i en gryde, for derefter at hælde sukkermassen ud på et bord / egnet underlag, hvorefter farve/smag kan tilsættes under æltning.
Man kan derefter forme og rulle dem ud til tynde pølser der så kan klippes eller hakkes i stykker til færdige bolsjer.
En omgang bolsjer som denne opskrift tager ca. 45 minutter fra start til slut, men kan gøres hurtigere med lidt træning.
Jeg har selv været forbi Bolsjehuset.dk og købe en silikone måtte, termometer, farvestof, druesukker, pulver og smage – de har alt man skal bruge til at fremstille sine egne bolsjer. Med i pakken får man også en grundopskrift og eksempler på farve/smags variationer (Der er rigtig mange forskellige og kun din egen fantasi sætter grænsen).
Hjemmelavet Bolsjer
Ingredienser
- 1,5 dl Druesukker
- 1,5 dl Vand
- 5 dl Sukker
- 3 ml Aroma Fx. Champagne Brus aroma
- 2 ml Grøn farve
- 1 tsk Citronsyre
Sådan gør du
- Druesukker, sukker og vand hældes i en gryde og varmes op på høj varme.
- Sørg for at måle temperatur løbende. Sukkermassen skal op på præcis 162 grader. Ikke mere eller mindre.
- Når sukkeret har den rigtige temperatur, hældes massen ud på silikone måtten som vist på billedet.
- Farvestof tilsættes først og blandes ind i sukkermassen med plastik skraberen
- Tilsæt nu citronsyren og begynd at ælte bolsjemassen. Her er silikone måtten en kæmpe hjælp
- I takt med farve og citronsyren er æltet godt rundt, er temperaturen også faldet på bolsjemassen. Tryk et lille hul i midten af massen og hæld en smule aroma i og ælt massen igen. Gentag dette en 4-5 gange indtil du har brugt din aroma.
- Har du problemer med at være hurtig nok, vil din bolsjemasse blive for kold til at du rigtig kan arbejde med den, her kan du med fordel putte den ind i en ovn på 85-90 grader. Giv den 5-10 minutter i ovnen og den er igen god at arbejde med.
- Nu kan du begynde at trække bolshemassen ud og rulle til stænger
- Mens massen stadig er lidt blød kan du klippe de enkelte bolsjer ud
- Du kan også lade dine stænger køle helt, og senere hakke bolsjerne ud (er lidt nemmere metode i starten indtil du har helt styr på temperaturene og tiden det tager)
- Lad bolsjerne køle helt af og hæld herefter på glas eller i pose og nyd.
Jeg har selv brugt videoer fra Bolsjehuset til at hjælpe mig selv i gang og kan anbefale deres videoer om at lave bolsjer selv. Se dem herunder